Jente som studerer

En økonomisk guide for studenten

Velkommen til studielivet! Her vil du møte mye ny kunnskap, også innenfor din egen økonomi. Som ny student er det lett å drukne i et hav av økonomiske spørsmål – fra budsjettmysterier til Lånekassens labyrint. Men fortvil ikke! I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom jungelen av studieøkonomi og gi deg bedre økonomisk kontroll.

 

Budsjett

Det er ingen hemmelighet at studentøkonomien for mange kan være stram. Det beste tipset vi kan gi, er å skaffe deg en oversikt over dine inntekter og utgifter ved å sette opp et budsjett. Eksempler på inntekter kan være lønn og stipend, mens utgifter kan inkludere husleie, mat, forsikringer og ulike abonnement. Formålet med å utarbeide et budsjett er å oppnå økonomisk kontroll, holde balansen og unngå å havne i minus.

Usikker på hvordan du setter opp et budsjett? Her kan du lese mer om hva det inneholder og hvordan du setter det opp:
Grunnkurs i personlig økonomi

Du kan også laste ned vår budsjett mal her for enkelt å komme i gang:
Last ned budsjettskjema (excel)

 

Lånekassen

Som student kan du søke lån og stipend hos Lånekassen. Dette gir deg en fast månedlig innbetaling, med en større utbetaling ved semesterstart. For fulltidsstudenter ved offentlige universiteter og høyskoler er utbetalingene i skoleåret 2023/2024 satt til 25 074 kroner i august og januar, 12 537 kroner for juni, og 9 403 kroner for de gjenværende månedene (unntatt juli).

Det er viktig å merke seg er at "storstipendet" som utbetales i august og januar, er beregnet for å dekke de større utgiftene i begynnelsen av semesteret, som pensumbøker, depositum og semesteravgift. Det er viktig å forsikre seg om at disse pengene først og fremst brukes til nødvendigheter.


Forskjellen på lån og stipend:

Stipend: Penger du får, og ikke må betale tilbake. Dette omfatter 40% av utbetalingene fra lånekassen, om du oppfyller noen kriterier:

  • Du må fullføre graden.
  • Du må bo borte.
  • Du må tjene under 205.579 kroner og ha formue på under 467.697 kroner for 2023. Har du barn vil formue og inntektsgrensen være høyere, mens den vi være lavere om du får utbetalt trygd.


Lån:
Penger du må betale tilbake til lånekassen. 

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Pc med bok

Deltidsjobb

Lån og stipend utgjør ofte en begrenset inntektskilde for de fleste studenter. Hvis budsjettet ditt viser at det kan være utfordrende å dekke alle utgiftene i løpet av en måned, bør du vurdere å skaffe deg en deltidsjobb hvis tidsplanen tillater det. En deltidsjobb kan også bidra positivt på CV-en når du søker jobb etter studiene.

Når du har søkt om lån og stipend hos Lånekassen, er det viktig å være klar over at det er en inntektsgrense som påvirker hvor mye du kan tjene før stipendet reduseres. I 2023 er denne grensen satt til 205 579 kroner for de som mottar støtte i mer enn syv måneder, og 513 946 kroner for de som mottar støtte i syv måneder eller mindre i løpet av året 2023. Har du barn vil grensen være høyere og får du utbetalt trygd vil den være lavere. Det er viktig å merke seg at hele stipendet ikke blir trukket tilbake selv om du tjener over grensen, men stipendet blir gradvis konvertert til lån ettersom hvor mye du tjener.

For eksempel, tjener du 210 000 kroner før skatt i løpet av 2023, og studerer på fulltid, vil 2 432 kroner av stipendet ditt bli omgjort til lån.

 

Forsikring

Det kan være fristende å spare penger på forsikring, men dette er ingen klok idé. Det er viktig å beskytte både deg selv og eiendelene dine i tilfelle uhell skulle oppstå. Gjennom vårt partnerskap med Frende Forsikring tilbyr vi en skreddersydd forsikringspakke for personer mellom 18 og 30 år. Denne pakken inkluderer reiseforsikring, innboforsikring og ulykkesforsikring til en gunstig pris.

Les mer om Frende UNG

Frende forsikring UNG

Figur, jordklode og fly

Reiseforsikring

Reiseforsikringen gjelder fra du går ut av døren hjemme, og sikrer deg både på reise i Norge og utlandet. Du er også dekket på fritiden, så lenge du ikke befinner deg hjemme, på jobb eller skolen. Det er ingen øvre grense for utbetaling på medisinsk behandling, og den dekker tapt bagasje, avbestilling og hjemtransport ved sykdom eller ulykke.

Fordeler med reiseforsikring i Frende ung- pakken:

  • Gyldig inntil 75 dager på reise
  • Ingen egenandel
  • Gratis digitale legetimer med norske leger
  • Kompensasjon for tapte feriedager ved sykdom
Ikon hus

Innboforsikring

Som student har du ofte mange verdigjenstander slik som mobil, pc og TV. For å sikre disse gjenstandene mot skadet er innboforsikring, gjerne med uhellsdekning viktig. Uhell kan være om du mister mobilen i bakken og den knuser. Innboforsikringen dekker alle gjenstander som ikke er fastmontert på adressen din.


Fordeler med innboforsikring i Frende ung-pakken:

  • Alt du eier opp til 600.000 kroner
  • Skadedyrbekjempelse
  • Hjelp med ID-tyveri og nettmisbruk
  • Sykkelforsikring inkludert
  • Kun 1.500 koner i egenandel
Figur fareskilt

Ulykkesforsirking

Ulykkesforsikring er kanskje ikke det du som unge tenker mest på, men den gir deg økonomisk trygghet om en alvorlig skade skulle skje. Med Frende ung er den inkludert i din forsikringspakke.





Fordeler med ulykkesforsikring i Frende ung-pakken:

  • Dekning for inntil en million koner ved invaliditet
  • Økonomisk støtte til medisinsk behandling i Norge
  • Ingen egenandel ved skade

Dette dekkes av dine foreldres forsikring i Frende:

  • Har foreldrene dine familiereiseforsikring, er du dekket av deres reiseforsikring i Frende frem til du fyller 21 år.
  • Du er dekket av dine foreldres innboforsikring i Frende, så lenge du er folkeregistrert på samme adresse som dem. Når adressen endres i folkeregisteret, må du ha egen.

 Les mer om Frende UNG

 

Sparing

For mange studenter går budsjettet akkurat opp. Da er det vanskelig å gjøre plass til sparing, men har du noe ekstra til overs kan det være smart å sette av disse.

Først og fremst vil det være lurt å sette av penger til en bufferkonto. En bufferkonto er en konto med penger som er beregnet til uforutsett økonomiske utgifter. Har du en bufferkonto er du bedre økonomisk rustet om noe skulle skje. Det kan være en ødelagt vaskemaskin eller en spesielt høy strømregning. Disse pengene burde spares på en konto som ikke er sperret slik at de enkelt kan nås når det er behov for det.

Om du er så heldig å har penger til overs etter å ha opparbeidet en solid bufferkonto, kan du sette av disse til annen sparing. Da er det viktig å ha en plan og sette seg realistiske mål slik at du oppnår målene dine uten å bekymre deg for økonomien din. Vil du spare til bolig er BSU et godt alternativ og tenker du langsiktig sparing er fondsparing et bra alternativet.

Les mer om sparing

Banklokalene i Trondheim, Gryta 2B

Vi har lokaler i Trondheim!

Det vil for deg si at du har mulighet til å møte en av våre rådgivere her om det er ønskelig. Ta kontakt så kan du avtale et tidspunkt som skulle fungere, eller viss du har andre spørsmål 😊

Husk at studietiden skal være morsom og det sosiale er viktig. Ved å gå gjennom og planlegge din økonomi vil du få mindre å bekymre deg over, og det vil være lettere å nyte tiden.

Lykke til med studenttilværelsen! 💛