Ingrid i kundesenteretBILDE: Ingrid K. M. Brødreskift, kundebehandler i Stadsbygd Sparebank.

 

Hvordan hjelpe eldre med teknologien?

Teknologi er komplisert og stadig i endring og utvikling. Det kan vi alle være enige om. Men når man i tillegg begynner å bli noen år, og håret blir gråere og hofta litt stivere, kan det å betale regninger via BankID og nettbank vise seg som en vanskeligere oppgave.

 

I den anledning ønsker vi i Stadsbygd Sparebank å bidra med noen gode tips om hvordan du kan hjelpe dine familiemedlemmer eller andre med teknologien, samt noe du absolutt ikke bør gjøre.

 

Disponent på en annen persons konto

En vanlig løsning er å gi fullmakt til noen du stoler på. En disponent er en som har tilgang til en annens konto fra sin egen mobilbank eller nettbank - og som dermed kan hjelpe med å ha oversikt over daglig økonomi.


Ingrid K. M. Brødreskift, kundebehandler i Stadsbygd Sparebank, sier at dette er den enkleste og mest vanlige løsningen. Der vil vi i banken gi deg tilgang til de aktuelle kontoene, slik at du kan hjelpe til med å administrere de daglige banktjenestene.

 

Videre sier Ingrid at for å få dette i orden, må banken kontaktes, og vedkommende som skal gi fra seg sin fullmakt må være såpass frisk at de vet hva de signerer på.

 

– Vi må også presisere at når du blir disponent på en annen persons konto, er det viktig at du fremdeles må logge deg inn med din egen BankID når du skal gjøre handlinger på vegne av kontoeier, kommenterer Ingrid.

Ingrid bak skranken

 BILDE: Ingrid K. M. Brødreskift, kundebehandler i Stadsbygd Sparebank.

Fremtidsfullmakt - hva er egentlig det?

Det vi ser er at flere av våre kunder ser behovet for å etablere en fremtidsfullmakt.

 

– En fremtidsfullmakt er et skriftlig dokument som gir den enkelte av oss anledning til å bestemme hvem som skal ivareta våre interesser, og på hvilken måte, etter at vi ikke lenger klarer oss selv, sier spareansvarlig i Stadsbygd Sparebank, Brit Rønsholm.

 

En fremtidsfullmakt er noe som lages før en person blir syk eller for gammel til å ta vare på seg selv. Her må vi poengtere at en fremtidsfullmakt handler om mye mer enn bare økonomisk hjelp og assistanse på betaling av regninger. Den omfatter også en rekke andre områder. Vårt beste råd er å gå inn på statsforvalterens sider og lese om emnet der.

Les mer på statsforvalterens sider

 

Hvordan få opprettet en fremtidsfullmakt?

Stadsbygd Sparebank samarbeider med Justify. Der kan du enkelt skrive en fremtidsfullmakt som vil bli gjennomgått av en advokat. Dette for å ivareta at alt det juridiske ved en slik fullmakt er gyldig. Fullmakten kan enkelt oppdateres ved eventuelle endringer i livssituasjonen.

Les mer om Justify og fremtidsfullmakt her.

 

BankID er personlig og skal aldri deles

Mange tror at det er lov å låne andres BankID for å hjelpe dem med selvbetjente nettløsninger, som for eksempel bank og Helsenorge,  men det er det ikke.

– Om vi hører om det, blir vi mørke i blikket, som vi sier i Trøndelag, for det er ikke lov. BankID er din elektroniske legitimasjon og signatur. Å gi bort den, er det samme som å la noen bruke signaturen din. Når din BankID opprettes, signerer du på at du ikke vil gi bort ditt BankID-passord til noen, uansett om det er en person med fullmakt på kontoen din, banken eller politiet, fortsetter Ingrid.

 

-Det gjelder å huske at BankID er like hemmelig som passet ditt, og skal ikke deles med noen. Ikke engang med banken din, avslutter Ingrid.

Les mer om svindel

stabil bankhverdag

Bankene i dag har gått gjennom en stor grad av digitalisering, men en digital hverdag er ikke for alle. Derfor har vi i Stadsbygd Sparebank laget heftet "stabil bankhverdag", som tar for seg hvordan den som ønsker å bruke banken uten internett fortsatt kan ta i bruk våre tjenester. Kjenner du noen som kunne ha bruk for dette heftet? Gjerne last det ned og skriv ut.

Ønsker du å ta en videre prat om hvordan du kan få hjelp, eller ønsker å hjelpe andre rundt dette temaet, så er vi i Stadsbygd Sparebank tilgjengelig for en prat.
Ingrid K. Mandal Brødreskift

Trenger du en prat?

Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne 💛