Frustrert kvinne som får klapp på skulder av annen kvinne

Hvordan kan banken hjelpe unge voksne med smartere pengebruk?

Forskere ved Norges Handelshøyskole, og Helse Møre og Romsdal har i høst gjennomført en spørreundersøkelse blant nesten 5000 bankkunder. Målet har vært å kartlegge nordmenns pengebekymringer. Forskerne mener at funnene i undersøkelsen er representative på landsbasis - og er veldig overrasket over resultatene. De viste at halvparten av unge i Norge bekymrer seg for økonomien. 


Undersøkelsen viser at unge voksne mellom 26 og 34 år bekymrer seg mer for økonomien sin enn noen andre i Norge. Særlig kvinner og de som har relativt lav inntekt bekymrer seg. Nær en av to i aldersgruppen mellom 26 og 34 år bekymrer seg – mange i så stor grad at det går ut over humøret og gjøremålene deres. Blant de som har inntekt under 500 000 kroner, er det to tredjedeler som bekymrer seg for egen økonomi.

Siden vi ser at dette er et område som kan føre til bekymring for mange av våre kunder, ønsker vi som en lokalbank å ta tak i problematikken - å kunne bistå med hjelp, og gjør det vi kan for å bidra.

Vi har den siste tiden hatt en rekke artikler på hvordan unge mennesker kan forbedre sin økonomi, les mer her:

Grunnkurs i personlig økonomi del 1
Grunnkurs i personlig økonomi del 2

Ha fokus på sparing – begynn med bufferkontoen

Dette er noe vi ikke kan si mange nok ganger, det å kunne ha muligheten til å spare er svært forebyggende. Vi har også snakket en del om bufferkonto, og viktigheten av det tidligere.

Grunnen til at det å kunne ha en bufferkonto er såpass viktig, er at om det kommer uforutsette utgifter, som det bare må brukes penger på - om det så er bilreparasjoner, et nytt kjøleskap eller lekkasjer på badet, da slipper du å ta det på et kredittkort, eller be om ekstra lån i banken. Da kan du bruke innskuddet i bufferkontoen til dette.

Merk: en bufferkonto er ikke til en ferietur eller en ny tv du bare må kjøpe ❌

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Malin Wemunstad

BILDE: Malin Wemunstad kunderådgiver i stbank (Foto:stbank).

 

Wemundstad, kunderådgiver i Stadsbygd Sparebank sier at bufferkonto er viktig fordi livet og økonomien ikke alltid er like forutsigbar. Det å ha oppsparte midler satt av til uforutsette utgifter kan bidra til å slippe bekymring og stress. Vi er inne i en økonomisk krevende tid, så det å prioritere å sette av penger til en bufferkonto vil være viktigere enn noen gang. Det hjelper mye å spare litt og litt over tid. Sett opp et fast trekk og spar på en konto med høy rente som ikke er like tilgjengelig som brukskontoen din, fortsetter Wemundstad.

 

Husk å sjekke endringer i skattekortet ditt

Når banken setter opp renten på boliglånet ditt, vil du få høyere fradrag i skatteoppgjøret ditt. Andre vanlige endringer som fører til at du kanskje må betale mer eller mindre i skatt, er endret familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning. De siste årene har vi sett store endringer i økonomien på grunn av alt fra rentehevinger, krig og andre hendelser. Dette kan ha konsekvenser for privatøkonomien din.

Å justere skattekortet etter renteoppgangen er altså smart. Fordi hvis du har mye i lån kan en liten justering av skattekortet gi deg flere tusenlapper «mer» å rutte med i måneden.

 

Vår sparekalkulator

Det finnes mange forskjellige måter å spare på. Sparing på konto, aksjer, aksjefond, rentefond, obligasjoner og mer. Det er derfor lett å bli overveldet av alle valgene, og ikke minst av alle «råd» en kan finne på nett og sosiale medier. Den viktigste funksjonen til sparekalkulatoren er å gi deg oversikt over hva sparepengene kan gjøre for deg og verdien av renters rente. Det er aldri for tidlig å begynne å spare og vi anbefaler at en begynner med dette så fort økonomien din tillater det. Ikke nøl med å ta kontakt for en hyggelig prat og gode råd.

Prøv vår sparekalkulator

Om du har bekymringer for din egen økonomi- kontakt oss

Først og fremst er det viktig å få en god oversikt over din økonomiske situasjon, sier Wemundstad.

Dette er noe som vi i stbank gjerne hjelper deg med hvis du har behov for det. Når vi har oversikt, er det neste steget å lage et realistisk budsjett. På den måten har du bedre kontroll på hvor mye som kommer inn, hvor mye som går ut og hva du har mulighet til å sette av til sparing - f.eks bygge opp en buffer dersom man ikke har gjort det fra før, avslutter Wemundstad.

 

Ta kontakt med rådgiveren din hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem. Ikke vær redd for å ta kontakt med oss, det er nettopp derfor vi er her - sammen kan vi legge en god plan som skaper trygghet for nettopp deg! 💛