Hva kan du bruke feriepengen på?

Feriepengene er rett rundt hjørnet. Denne etterlengtede utbetalingen er alltid et positivt tilskudd til feriekontoen. MEN feriepengene kan gi deg mer enn en ferie - du kan investere i fremtiden - hvis du vil.

Sommeren er her, og det betyr solrike dager, late timer på stranden og forhåpentligvis en velfortjent ferie. Men det er også tiden for feriepenger! Har du tenkt på hva du kan gjøre for å få mest mulig ut av denne innbetalingen på lønnskontoen din?

 

Feriepenger er en fantastisk mulighet til å unne seg noe ekstra, men hva med å bruke litt av dem til noe annet enn bare ferieturer? Selv om det er fristende å sjekke prisene på en chartertur til Gran Canaria, kan en klokere bruk av pengene gi deg større glede i lengden. Tenk strategisk og vurder hvordan du kan spare eller investere feriepengene for å sikre økonomisk trygghet og vekst. Her har vi samlet noen smarte alternativer å benytte feriepengene på!

 

Men først av alt, hva er egentlig feriepenger?

Feriepenger er en ekstra lønnsutbetaling som alle arbeidstakere i Norge får, vanligvis i juni, for å kompensere for tapt inntekt i ferieperioden. Denne ordningen sikrer at arbeidstakere får en form for "ferielønn" når de tar ferie og ikke jobber. Feriepengene beregnes ut fra en prosentsats av den totale lønnen du tjente året før, og er ment å gi økonomisk trygghet og muligheten til å nyte en ferie uten å måtte bekymre seg for tap av sin vanlige inntekt.

Smart sparing av feriepengene

Når feriepengene endelig tikker inn på kontoen din, er det lett å bli fristet til spontane kjøp eller en luksuriøs ferie. Men for å sikre langsiktig økonomisk trygghet, kan det være lurt å tenke på noen smarte sparemåter. Her er tre alternativer som kan gi deg mer verdi på sikt:

 

1. Bufferkonto

En bufferkonto er en konto som du kan bruke til uforutsette utgifter eller som en type økonomisk sikkerhetsmargin. Det å ha en bufferkonto kan gi deg trygghet i tilfelle du mister jobben, får uventede regninger eller opplever andre økonomiske utfordringer. Ved å sette inn feriepengene på en bufferkonto, bygger du opp en økonomisk reserve som kan vise seg å være til stor hjelp senere.

 

2. BSU-sparing

Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning som er spesielt gunstig for unge voksne som sparer til kjøp av bolig. Ved å sette inn feriepengene på en BSU-konto kan du dra nytte av de gunstige skattefordelene og den gode renten som tilbys.

Pengene du sparer kan brukes som egenkapital når du en dag skal kjøpe din første bolig. BSU-sparing kan være en god måte å kombinere smart sparing med langsiktig boligplanlegging. Det er ikke dumt å fylle på BSU-kontoen sin med litt av feriepengene du mottar.

Les mer om BSU

 

3. Fondssparing

Hvis du har en lengre tidshorisont og ønsker å investere feriepengene dine for å få avkastning over tid, kan fondssparing være et godt alternativ. Ved å sette pengene i aksjefond, kan du dra nytte av den langsiktige veksten over tid.

Å sette penger inn i slike fond, innebærer alltid en viss risiko. Men fortvil ikke, vi har de beste fondsforvalterne som minimerer enhver form for slik risiko. Så hvorfor ikke starte med fondssparing denne sommeren når du mottar feriepengene?

Les mer om sparing i fond

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Tenk langsiktig!

Uansett hvilket sparealternativ du velger, er det viktig å ha en plan for sparingen. Sett deg et mål, enten det er å bygge opp en bufferkonto, spare til bolig eller investere i fremtiden.

Husk også å ha et realistisk budsjett når du planlegger hvordan du skal bruke feriepengene, slik at du kan oppnå målene dine uten å måtte bekymre deg for økonomien din i dag. Det er jo også viktig å unne seg en is eller to - det er tross alt sommer! 

 

Feriepenger heter tross alt feriepenger

Samtidig som det er lurt å være smart med feriepengene man mottar, er det også viktig å huske på at feriepengene faktisk er et opptjent gode som du selv har spart opp gjennom året. Nå har vi ramset opp alle de “smarte” måtene du kan bruke pengene på, men det heter ikke feriepenger bare for morsomt. Det å kunne unne seg en ferie og lade batteriene når man først har ferie, kan på mange måter også være en “smart” måte å bruke pengene på - så ikke glem det. 

 

Vi i stbank ønsker alle en riktig god sommer når den tid kommer! ☀