Skilsmissen er en realitet - hva gjør jeg nå?

Noen ganger tar kjærligheten rett og slett slutt. Drømmen om at dere to skulle bli gamle sammen og ri inn i solnedgangen brast dessverre, og avgjørelsen om skilsmisse er tatt.

 

Ifølge statistikk ender 40 prosent av norske ekteskap med skilsmisse. I dette havet av følelser og knuste hjerter er det viktig å huske at en rekke avgjørelser, diskusjoner og planlegging rett og slett må gjøres. Uansett hvor vanskelig den følelsesmessige situasjonen er, gjelder det å holde tungen rett i munnen når det kommer til det praktiske og økonomiske.

 

Hos stbank har du en personlig rådgiver som kan hjelpe deg med de økonomiske aspektene i en vanskelig og uoversiktlig tid, og sende deg på vei til et nytt kapittel i livet. Her følger en liten oversikt over de viktigste praktiske punktene som dere må gjennom:


Separasjon

For å gjøre separasjonsprosessen enklere, kan du benytte deg av elektronisk søknad via Statsforvalterens nettsider. Etter ett år med separasjon kan dere gjennomføre skilsmissen. Hvis det ikke sendes inn en offisiell separasjonssøknad, må dere ha levd atskilt i minst to år før skilsmisse kan innvilges.


Det er viktig å merke seg at enighet om å avslutte ekteskapet ikke er nødvendig, det er nok at én av partene søker om separasjon.

Statsforvalterens nettsider


Få oversikt over de økonomiske aspektene

Først, handler det om å få oversikt over verdier og gjeld. Denne prosessen med å fordele ulike økonomiske verdier kalles et skifteoppgjør. Her fordeles alle felles verdier som bolig, bil og sekundærbolig. Verdiene vil deles likt mellom dere, men her er det to viktige unntak:

  • Verdier som den ene ektefellen allerede hadde da ekteskapet ble inngått, skal ikke deles.
  • Hvis det ble inngått en avtale om særeie, som spesifiserer hvilke eiendeler som ikke er en del av fellesverdiene.

 

Få to verdivurderinger av boligen

Dette er ikke obligatorisk, men det kan være en praktisk løsning på et viktig aspekt. På den måten, får dere to forskjellige verdivurderinger og tar gjennomsnittet av dem. Da er det enklere å bli enige om hva boligen faktisk er verdt.

Forsikringer

Gå gjennom alle forsikringer og se hvilke som er felles og derfor må flyttes til personlige kontoer. Her er det også viktig å være oppmerksom på hvilke familieforsikringer som er knyttet til den ene partens arbeidsplass. Etter en skilsmisse vil disse ikke lenger gjelde for den gjenværende parten og må signeres på nytt.

Vi hjelper deg med forsikring


Meklingsmøte hvis dere har barn

Hvis dere har barn under 16 år sammen, og søker om separasjon, må dere delta på et meklingsmøte. Hvis dere ikke har felles barn, er det ikke nødvendig med et meklingsmøte.

Mekling er en offentlig tjeneste som tilbys når et forhold tar slutt. Målet med meklingen er å hjelpe dere som foreldre med å bli enige om ansvar, samvær, og hvor barnet skal bo fast. Hvis dere har barn under 16 år, er det pålagt å delta i en times mekling.

 

Vi i stbank støtter deg

En viktig del av vårt samfunnsansvar, er å være der for deg når livet endrer seg. En skilsmisse påvirker mange relasjoner, så det er viktig for oss å kunne være der som en sparringspartner på de forskjellige økonomiske aspektene.

Sammen med deg kan vi finne løsningene som passer best for akkurat deg. Vi har personlige rådgivere som kan være din kontaktperson når det kommer til kompliserte økonomiske utfordringer, forsikringer eller annet som kan være til hjelp.

 

Kontakt oss gjerne for en uforpliktende samtale 💛