Boliglån - UNG
Lån til første bolig?
Er du mellom 18-34 år og skal kjøpe din første bolig? Vi tilbyr et helt eget boliglån for deg som er førstegangskjøper, med enda lavere rente enn vanlige boliglån!
Hva er fordelene med boliglån ung?
✓ En av de beste rentene i banken. [Prisliste]
✓ Du kan låne 85 % av kjøpesummen på boligen…
✓ … eventuelt med tilleggssikkerhet kan du låne hele kjøpesummen.
Har du spørsmål om boliglån UNG, eller ønsker du kanskje bare å snakke med noen som har peiling på boliglån? Våre rådgivere er her for å hjelpe deg
Vi hjelper deg med å oppfylle boligdrømmen. Vi kan gi deg som er ung et boliglån du kan leve godt med både nå og i fremtiden. Vi er lokalbanken som er åpen og tilgjengelig for deg.
Her i Stadsbygd Sparebank tilbyr vi:
✓ God rådgivning
✓ Løsninger som er tilpasset deg
✓ Fast rådgiver som du kan ta direkte kontakt med
✓ Raske svar - vi tar beslutningene i eget hus
Søk om boliglån i dag, og gjerne digitalt om du vil.
Ved søknad om boliglån hos oss trenger vi informasjon om dine økonomiske forhold enten du er låntaker, medlåntaker eller realkausjonist. Denne informasjonen henter vi inn via Altinn og du må samtykke til dette: Samtykke
Boliglånskalkulator - UNG
Se hvor mye du må betale hver måned, totalbeløp og hvor mye du trenger i egenkapital.
Boligens verdi
kr
Ønsket lånebeløp
kr
Maksimalt lån: kr
I henhold til boliglånsforskriften kan man låne inntil 85 % av boligens verdi. Ditt valgte lånebeløp tilsvarer % av verdien.
Dersom lånebeløpet overstiger 85 % av boligens verdi er det nødvendig å ha sikkerhet i annen eiendom.
Rente
%
Nedbetalingstid
år
Hva koster lånet?
Effektiv rente:
Totalkostnad over år:
kr
Egenkapitalbehov:
kr
Vi gjør oppmerksom på at rentesats og de faktiske kostnadene avhenger blant annet av betalingsevne og sikkerhet, og kan derfor avvike noe fra beregningen i kalkulatoren.
Beregningene i kalkulatoren er basert på generelle forutsetninger og er ikke et bindende tilbud fra banken.
Ofte stilte spørsmål
Hva er forskjellen på å leie og eie bolig?
Det er flere ting det er vært å tenke over når du vurderer om du skal leie eller eie. Noe av det viktigste kan kanskje være hvor lenge du har tenkt å bo der? Her har du noen fordeler med å eie, og noen fordeler med å leie.
Fordeler med å eie:
Du kommer deg inn på boligmarkedet og kan bli med på eventuelle verdiøkninger i markedet.
Pengene du bruker på nedbetalingen av lån er en investering i egen fremtid og fremtidige boligkjøp.
Du har som regel mye mer frihet til å endre på leiligheten (pusse opp), noe som igjen kan gi en verdiøkning.
Fordeler med å leie:
Det er lettere å være spontan, du slipper å tenke på å selge bolig hvis du skal flytte, og det er generelt mindre egen-ansvar enn hvis man eier.
Du trenger ikke å tenke på varierende boligpriser og renter, og du har heller en fast månedlig sum å forholde deg til.
Du trenger ikke å ha spart opp egenkapital slik som du må ha hvis du skal kjøpe, det eneste de fleste utleiere krever er depositum.
Hva betyr det å være medlåntaker?
Som medlåntaker deler du ansvaret for at hele lånet tilbakebetales. Det betyr at alle låntakere (både deg som skal ta opp lånet, og medlåntakerene) er ansvarlige for at hele lånet betales.
Foreldre som medlåntakere?
Foreldre kan fint stille som medlåntakere, da vil vi vurdere den samlede inntekten og gjelden til deg og dine foreldre når vi vurderer hvor mye lån du kan få av banken. Som beskrevet i avsnittet over vil da ansvaret for å betale tilbake lånet falle på dere begge.
Hva er fellesgjeld?
Fellesgjeld er en gjeld som tilhører borettslaget eller sameiet, og alle de som eier en leilighet eller bolig i dette felleskapet eier også en del av gjelden. Gjelden kommer som regel fra at borettslaget har finansiert en del av byggekostnadene med fellesgjeld, gjort oppgraderinger av fellesarealer, eller infrastruktur ellers på tomta. Vær oppmerksom på at fellesgjeld teller som en del av din gjeld, og vil påvirke hvor mye penger du kan låne.
Låne av foreldre? Arv?
En annen løsning som begynner å bli mer vanlig er å låne av foreldre eller besteforeldre for å ha nok til kravene om egenkapital. Husk at dette må dokumenteres skriftlig og leveres til banken i forbindelse med søknadsprosessen. Det er selvfølgelig lov å ta kontakt med en av våre rådgivere så hjelper vi dere.
En annen løsning er såkalt «forskudd på arv» eller en pengegave. Dette har ikke samme krav til dokumentasjon, men husk at skatteetaten har egne regler rundt pengegaver og forskudd på arv.
Kjøpe sammen med en venn eller kjæreste?
Når man går sammen om å kjøpe kan det være lettere å nå kravet til egenkapital, inntekt, og lettere å betjene lånet, men det er en del ting man bør ta stilling til før man inngår slike avtaler. Hvis dere skal kjøpe sammen bør det skrives kontrakt som forteller om eierandel, fordeling av lånet, hvor mye egenandel hver av dere går inn med, og en fordeling av andre kostnader. Husk også at dette som regel er en ordning som vanligvis ikke varer like lenge som om man kjøper bolig sammen med ektefelle. Så det kan være smart å ha gjort seg noen tanker om hvordan dere fordeler ting når dere eventuelt flytter hver for dere, og inkludere dette i kontrakten.
Hva er et finansieringsbevis?
Før du skal begynne å gi bud på boliger bør du ha et finansieringsbevis på plass. Dette er et dokument som beskriver hvor stort lån banken er villig til å gi deg. Det er ofte at meglere og selger forventer at du har et finansieringsbevis på plass når du legger inn bud, det kan være situasjoner hvor de ikke godtar et bud uten finansieringsbevis. Kontakt oss i banken, så hjelper vi deg å ordne et finansieringsbevis.
Hva er forskjellen på borettslag og selveier?
Når du er selveier så eier du boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan for eksempel pantsette den, leie ut eller pusse opp uten å innhente tillatelse fra noen. Du er også ansvarlig for alle boligrelaterte utgifter selv, som for eksempel kommunale avgifter, vedlikehold og husforsikring. Kjøper du en brukt selveierbolig, må du betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Bygger du bolig selv eller kjøper en selveierleilighet i et nybygg, beregnes dokumentavgift kun av tomtekjøpet.
Et borettslag er et selskap som eies av de som bor der. Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. En del av kjøpesummen i et borettslag vil være et felleslån, som betales av deg og de andre beboerne. Reglene for utleie er strengere i et borettslag enn i et sameie, og du må forholde deg til borettslagets husordensregler og vedtekter. Det kan innebære restriksjoner knyttet til husdyrhold, påbygg og andre endringer. Sjekk alltid borettslagets økonomi før du byr på en bolig i borettslag.
Kjøp eller selge bolig?
Kjøp og salg av bolig er en av de viktigste handlene du gjør i livet. Sammen med våre lokalkjente eiendomsmeglere i Nylander &Partners sørger vi for at våre kunder får den beste rådgivningen.
Kontakt oss
Vi ønsker å hjelpe deg. Våre erfarne rådgivere kjenner ditt lokalmiljø og kan gi deg gode økonomiske råd, tilpasset din livssituasjon.