Hvordan skal jeg egentlig klare å spare?

Jippi. Enda en artikkel om hvor viktig det er å spare. Alle vet at det å spare penger er smart. Alle sier det. Spare her, spare der. Samtidig føler du kanskje at det er umulig å spare. Du er jo blakk hver eneste måned og venter utålmodig på lønnen hver gang. Så det er lettere sagt enn gjort å sette penger til side. Derfor skal vi gjøre det så enkelt som mulig for deg.

Det letteste er ofte å ha noe spesifikt å spare til. Om det er en bil, en leilighet, en sydentur. Da handler det om prioriteringer. At noen ganger må du faktisk ta et valg og være fornuftig.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Her kommer noen eksempler på hva hverdagslige ting faktisk koster, og hvor mye du potensielt kan spare:

Selvsagt skal du få lov til å bruke pengene dine til det du vil, og noen ganger skal man få lov til å kose seg. Men om du ønsker å spare penger til noe spesifikt, finnes det helt sikkert flere plasser hvor du kan la det knipe litt til, slik at du får spart litt.

 

Her kommer et par eksempler på hvor mye forbruk kan koste gjennom et år, og som kan utgjøre store summer:

Energidrikker
De fleste elsker en oppkvikker, og la oss si at du er svært glad i disse og drikker hele seks energidrikker i uken. Siden hver koster rundt 40 kroner, kan du spare hele 12 000 kroner i året ved å kutte det ut!  

Big Mac-meny
En medium Big Mac-meny koster omtrent 126 kroner. Hvis du er glad i litt hurtigmat og kjøper en meny i uka, ender det på rundt 6 500 kroner i året.

Snus
Snus er dyrt. En boks koster cirka 80 kroner, og hvis du bruker 2-3 bokser i uken, ender det på hele 9 600 kroner i løpet av et år.

Øl på byen
Ifølge SSB drikker en gjennomsnittlig tyveåring i Norge seks alkoholenheter i uken. La oss si alle disse er på byen, og de koster rundt hundrelappen. Det ender på 31 200 kroner.

Vi sier ikke at du skal kutte ut alt du liker. Det handler mer om å være bevisst på hva du bruker pengene på og se hvor du kan knipe inn litt. På denne måten kan du spare uten at det føles som et stort offer.

 

Bruk vår sparekalkulator for å se hvor mye disse pengene kan bli verdt om du setter dem inn i fond: 

 

Her er noen tips til hverdagssparing:

1. Sett opp et budsjett og hold deg til det: Få oversikt over inntektene og utgiftene dine. Planlegg hvordan pengene skal brukes, og se hvor du kan redusere unødvendige utgifter. Du kan bruke vår budsjettmal.

2. Ta med matpakke og vannflaske: I stedet for å bruke penger på lunsj hver dag, kan du ta med mat hjemmefra. Det er både billigere og ofte sunnere.

3. Bruk tilbudsaviser og apper til matinnkjøp: Planlegg hva du skal handle, og sjekk hvor du får maten billigst. Små besparelser kan bli store summer over tid.

Fondssparing – En enkel måte å investere på

Det finnes flere måter å spare på. Et godt alternativ er fondsparing. Det er perfekt for deg som ønsker å investere, men som ikke har tid eller kunnskap til å følge med på aksjemarkedet selv. Når du investerer i fond via banken, blir pengene dine håndtert av profesjonelle forvaltere. Disse sprer risikoen ved å investere i ulike aksjer og obligasjoner.

Fondssparing passer best for langsiktige investorer, da verdien av fondene kan svinge over tid. Selv om det ikke finnes noen garanti for avkastning, har fondssparing historisk sett vist seg å gi stabil vekst på lang sikt. Banken din kan også hjelpe deg med å velge fond som passer dine investeringsmål og risikotoleranse.

 

Usikker på hvordan du skal begynne?

Hvis du vil finne ut hvilken type sparing som passer best for deg, kan du sjekke vår sparerobot. Ved å svare på noen enkle spørsmål vil du få råd om hvilke fond som passer best for deg. Sjekk ut vår sparerobot: 

Sparerobot

 

Vi er her for deg 💛

Du kan alltid ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere på sparing om du har spørsmål.