Visste du at over 15 000 ung i Norge er uføre? 

Visste du at 15.000 unge mellom 18 og 29 år i Norge er ufør? Tallene viser at antall unge under 30 år som blir uføre har økt de siste årene. Da er det enda viktigere å sørge for økonomisk trygghet.

Kilde: NAV (nav.no)

 

En studie publisert i tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity i januar 2024, fant at økonomisk stress var en av de mest skadelige typene stress for vår helse. 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse for å øke bevisstheten rundt psykiske utfordringer og fremme bedre helse for alle. Psykiske helseplager er en av hovedgrunnene til at unge i dag blir uføre, og det er derfor viktig å vite hvilke muligheter som finnes for økonomisk trygghet, som uføreforsikring. 

 

Uførhet skjer oftere enn du tror

Mange tenker kanskje at uførhet er noe som kun rammer andre, men tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at cirka 40 % av alle kvinner og 35 % av alle menn vil oppleve å bli uføre i løpet av livet. Dette er tall som er verdt å merke seg, spesielt for unge som kanskje tror at de er usårbare. Det er derfor viktig å forberede seg økonomisk på fremtiden, og tenke på hvordan du kan sikre deg selv og dine nærmeste dersom du skulle bli ufør.

 

Hvorfor er dette relevant for unge?

Unge mennesker står overfor flere utfordringer når det gjelder uførhet. Ikke bare er de økonomisk sårbare på grunn av kortere arbeidshistorikk, men de kan også oppleve større mentale belastninger. Tall fra NAV viser at psykiske lidelser er en av de vanligste årsakene til uførhet blant unge. Dette inkluderer lidelser som angst, depresjon og utbrenthet, som kan være direkte knyttet til stress i arbeidslivet, høye krav i samfunnet eller personlige utfordringer.

Å miste evnen til å arbeide kan ha store psykiske konsekvenser. Ifølge NAV sliter mange unge av de som blir uføre, med følelsen av tap av mening, sosial isolasjon og redusert selvfølelse. I tillegg til dette kommer usikkerheten rundt økonomien, noe som kan føre til økt angst og stress.

 

"Hva betyr det for økonomien min å bli ufør?"

NAV tilbyr uføretrygd til de som har fått varig nedsatt arbeidsevne på grunn av sykdom eller skade. Størrelsen på uføretrygden avhenger av den tidligere arbeidsinntekten.

For unge som ikke har opparbeidet seg en lang arbeidshistorie, kan uføretrygden være lav. Ofte ligger den på rundt 66 % av inntekten før man ble ufør. For de som har hatt lav eller ingen inntekt, finnes det et minstebeløp, men dette dekker sjelden alle utgifter man har som voksen.

 

Så mye penger taper du dersom du blir langvarig syk

Hvor mye penger taper jeg hvis jeg blir langvarig syk?

Eksempel: 

  • I dag er inntekten din omtrent 500.000 kroner i året
  • Hvis jeg blir langvarig syk får jeg en utbetaling fra NAV* på 330 000 kroner i året
  • Hvert år taper jeg 170 000 kroner

*Dette er et estimat med gjeldende tall fra Folketrygden.

Kilde: Frende Forsikring (Frende.no).

 

Derfor er det smart med uføreforsikring for deg som ung

Mange har full kasko på bilen, men ikke på inntekten. Å bli ufør er like ille for økonomien som å totalskade bilen, uten kasko, hvert år frem til pensjonsalder. Tør du ta sjansen uten forsikring? 

Selv om NAVs ordninger gir en viss økonomisk trygghet, kan det være utfordrende å leve kun på uføretrygd, spesielt for unge.


Dette er hvor en uføreforsikring kan være et viktig supplement:

  • Økonomisk trygghet: En uføreforsikring gir deg en ekstra økonomisk sikkerhet dersom du skulle bli arbeidsufør. Den kan dekke forskjellen mellom uføretrygden og de faktiske utgiftene, slik at du opprettholder levestandarden din.
  • Tilpasset ditt behov: Mange uføreforsikringer lar deg tilpasse forsikringssummen etter din livssituasjon og fremtidige planer.
  • Tidlig inngang gir fordeler: Det er ofte billigere å tegne uføreforsikring når man er ung og frisk. Senere i livet kan helseproblemer gjøre det vanskeligere eller dyrere å få forsikringen.

Les mer om uføreforsikring


Det handler om å sikre en trygg fremtid for deg og dine 💛

Selv om det kan virke unødvendig å tenke på uførhet som ung, viser statistikken at det er lurt å være forberedt.

En uføreforsikring er en økonomisk sikring som gir deg muligheten til å opprettholde et godt liv, selv om helsen skulle sette begrensninger.